Przepisy kulinarne

Kurczak w winogronach z tymiankiem Kurczak ok. 2 kg cały, pokroić na porcje, natrzeć solą i zostawić na 30 min. W tym czasie robimy sos. 3 łyżki sosu sojowego 1 łyżeczka tymianku 3 łyżki oleju 2 łyżki miodu 1-2 ząbki czosnku 2 łyżki soku z cytryny Sosem nacieramy kurczaka i pieczemy pod przykryciem w piekarniku 1,5 godziny. Po 40 minutach obracamy kawałki, żeby się nie przypiekły od dołu. Na 10 minut przed końcem dosypujemy kiść czerwonych winogron, wydrylowanych. --------------------------- Skrzydełka w sosie barbecue 1kg skrzydełek 250 mg keczupu 3 łyżki miodu 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżeczka chili 1 łyżeczka mielonej gorczycy ½ łyżeczki imbiru 3 ząbki czosnku ½ łyżeczki soli Skrzydełka umyć i koniecznie odciąć końcówki. Włożyć do naczynia żaroodpornego z przykrywką i zalać sosem zrobionym z pozostałych składników. Piec w dużej temperaturze pod przykryciem 1 godzinę. Potem dobrze zamieszać i piec dalej pod przykryciem przez 30 minut. Potem zamieszać, odkryć i piec przez 15 minut aż sos zgęstnieje, ale skrzydełka na wierzchu się nie przypalą. Uwagi: Dobrze jest zostawić zalane skrzydełka na kilka godzin w zimnym miejscu przed pieczeniem, żeby się przegryzły. ------------ Zupa serowa Zupa serowa to jedna z tych zup, które lubię od czasu do czasu przygotować na specjalne okazje. Nie jest trudna choć trochę zabawy z nią jest. Poradzi z nią sobie każdy nawet najmniej doświadczony kucharz, a smakiem zadowoli niejedno nawet wymagające podniebienie. Idealnie nadaje się na kolację we dwoje, odwiedziny teściowej czy wieczór ze znajomymi. Jest delikatna i jednocześnie sycąca, a bez dodatku wędlin może stanowić bardzo ciekawą propozycję dla jaroszy. Składniki: 1. 3 trójkąciki serka topionego, 2. 15 dkg sera zółtego (ja lubię Cheddar ale może być zwykły Edamski nawet), 3. 1,5l rosołu (dla mniej wprawnych bądź wyjątkowo niecierpliwych kucharzy może być wywar na kostce rosołowej – na 1,5l wrzątku wystarczą dwie kostki, żeby całość nie była zbyt słona), 4. szklanka mleka 5. 3 żółtka, 6. 2 łyżki mąki pszennej, 7. 10-15dkg mocno wędzonej surowej szynki/polędwicy/boczku co kto lubi, 8. 1 duża cebula, lub dwie mniejsze, 9. chleb na grzanki. Przygotowanie: Ser żółty zetrzyj na drobnej tarce i zalej go szklanką mleka. Odstaw na bok, żeby sobie miękł. Do wrzącego rosołu wrzuć serki topione i pozwól im na małym ogniu rozpuścić się całkowicie. Szynkę/polędwicę/boczekpodsmaż na patelni. Im chudsze mięso tym krócej podsmażaj. Przyrumienione delikatnie mięso wrzuć do zupy. Na tej samej patelni zrumień cebulę pokrojoną w drobniutką kosteczkę. Rumianą cebulkę oprósz mąką i przesmaż krótko. Dodaj cebulkę do zupy mieszając najlepiej trzepaczką, żeby nie zrobiły się grudki. W tym czasie powinien już być mięciutki ser żółty więc możesz go dodać razem z mlekiem, w którym się moczył. Jak już zupa ma dość gładką konsystencję i cały ser się rozpuścił, zestaw z gazu i pozwól jej chwilkę odpocząć (5 minut wystarczy w zupełności). Teraz dodaj żółtka mieszając intensywnie, żeby się nie ścięły. Na koniec pokrój chleb w kostkę i podsmaż na grzanki. --------------

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz